Proces van bodycasting

Een afgietsel maken

Als basis voor een goede bodycasting is het belangrijk een perfecte mal te maken. Dat doe ik met een bepaald soort vloeistof (een soort vla) die snel uithardt. Je steekt (bijvoorbeeld) je hand in deze mal en dan is een kwestie van een minuutje goed stilzitten. Vervolgens wordt de mal hard en kan deze worden losgemaakt.

Bij grotere lichaamsdelen (bijv. een torso of handenkrans) wordt de vloeistof over de handen gegoten en vervolgens verzegeld met gips zodat de mal stevig wordt.

De mal vullen met hars

Nadat ik de mal heb gecontroleerd op eventuele oneffenheden, wordt deze gevuld met hars. Doordat de mal veel details heeft opgenomen is het van belang dat de hars goed in de allerkleinste hoekjes komt. Zo weet ik zeker dat ik een goed product heb om mee verder te kunnen werken.

Het afwerken van het afgietsel

De hars wordt vervolgens uit de mal gehaald (de mal blijft dan niet heel). Een spannend moment, want nú pas zie ik of het allemaal goed is gegaan! 

De ruwe vorm van het beeld komt nu tevoorschijn en nu begint voor mij het werk van het bijwerken van de mal: uren peuteren en afwerken om de details zo goed mogelijk naar voren te laten komen. Het beeld komt steeds meer tot leven.

Mensen blij maken met een tastbare herinnering. Daar word ik gelukkig van

De puntjes op de i

Wanneer het beeld door mij is afgewerkt, dan heb je nu al een prachtig resultaat: een perfect afgietsel, vrij van oneffenheden en met heel veel details. Om het beeld een nog mooier effect te geven worden verschillende verven gebruikt (bijvoorbeeld koper, brons en zilver). Daarnaast zijn er diverse verouderingstechnieken waardoor het beeld nog sprekender wordt. Uiteraard heb ik voorbeelden beschikbaar.

 

Voor het presenteren van het beeld kun je kiezen voor een sokkel van hout of steen. Of je kunt kiezen voor een lijst om de bodycast(s) op te hangen.

Mensen blij zien worden

Heb ik dan eenmaal met al mijn passie en liefde een nieuw beeld gecreëerd. Dan kijk ik nog eens terug op de vele uren werk, de ontspanning en het eindresultaat. Dan komt het allermooiste en spannendste moment: mensen blij maken!

meer informatie over bodycasting van Evenbeeld?